Många som börjar plugga på universitet fokuserar stenhårt på just studierna. Men att nå bra resultat på tentorna är faktiskt inget självändamål. Det är i bästa fall ett mått på vad du kan, som du sedan använder för att få ett så bra jobb som möjligt. Det finns dock flera andra saker än betygen som påverkar dina möjligheter att landa ett riktigt bra jobb när du tagit din examen. Här går vi igenom fem sådana strategier:
- Plugga extra
- Engagera dig i kårlivet
- Utveckla ditt kontaktnät
- Jobba vid sidan av studierna
- Kolla upp intressanta arbetsplatser
Plugga dubbla kurser
Länge var det tradition inom svensk industri att man skulle läsa till både civilekonom och civilingenjör, helst samtidigt, för att ha chans att få ett jobb som chef på ett stort företag. Dels för att dubbla kompetenser är nyttigt i verksamheten, men också för att det är ett bevis på att man haft det driv och den kapacitet som sedan behövs för att man ska klara pressen det innebär att inneha en topposition på ett stort företag. Dubbla examina är fortfarande meriterande men idag kan det också vara värt att kombinera en examen i ekonomi med fristående kurser i ämnen som intresserar dig. Det är också något som visar att du klarar av att hålla många bollar i luften samtidigt och att du inte är helt insnöad på det här med ekonomi.
Engagera dig i kårlivet
Att som student ge sig in kårlivet och att delta i att organisera olika aktiviteter, och kanske ta ett ämbete på en nation, kan vara meriterande för dig. Samtidigt är det ett sätt att hämta energi i det sociala samspelet med andra människor och ett tecken på att du är en person som fungerar bra i grupp.
Utveckla ditt kontaktnät
De som är riktigt bra på att nätverka listar ut vilka bland alla studiekamrater, alla personal på institution, och alla andra man kommer i kontakt med under studietiden, som man kan komma att ha nytta eller glädje av. Lägg gärna upp strategier för hur du ska kunna närma dig de viktigaste personerna och göra dem till en del av ditt nätverk. Här är det naturligtvis viktigt att inte vara FÖR angelägen, men du ska heller inte vara rädd för att adda eller följa intressanta personer på sociala medier. LinkedIn är kanske det bästa alternativet om du använder den plattformen och det handlar om rena jobbkontakter.
Jobba vid sidan av studierna
Det finns massor av jobb som är särskilt uttänkta för att du ska kunna utföra dem, på dina villkor, vid sidan av studier. Om du lyckas genomföra en högre utbildning med bra resultat samtidigt som du jobbar så ser det väldigt snyggt ut i ditt CV. Det gäller särskilt om du hittar ett jobb som anknyter till vad du senare kommer att arbeta med. Kanske kan du till och med jobba extra på ett företag där du senare kan söka ett kvalificerat arbete? Det finns ett par bemanningsföretag som är särskilt inriktade på att anlita studenter. Kontakta dessa.
Kolla upp intressanta arbetsplatser
Vilka företag vill du helst arbeta på? Även om du har ett par år kvar till din examen, eller inte ens har börjat plugga, rekommenderar vi att du gör små listor över arbetsplatser som du tycker verkar vara intressanta. Du kan lägga in bevakningar via tjänster som annonserar ut lediga jobb och läsa platsannonser när de nyanställer. På så vis lär du dig vilka kvalifikationer som efterfrågas och kan lägga upp dina egna studier och aktiviteter utifrån det.