Kompletterande lån för dig som studerar

Kompletterande lån för dig som studerar

Studiemedel, alltså studiebidrag + studielån är tillräckligt för att du ska kunna ha en dräglig tillvaro under studietiden. Därmed inte sagt att du inte kan behöver mer pengar än så. Om du inte har tid att jobba vid sidan av, och inte kan låna privat av till exempel föräldrarna, så återstår alternativet att låna pengar! Är det bra eller dåligt och hur gör man? Det ska vi titta på i den här texten!

Hur stort värde skapar lånade pengar?

Att låna kostar pengar. Om du lånar till helt normal konsumtion istället för att vänta tills du har råd hamnar du lätt i en ond cirkel. Att ta ett lån kan dock vara ett väldigt förnuftigt beslut om det hjälper dig att lösa ett problem. Kan du köpa något som gör dig effektivare i dina studier? Eller har du chansen att införskaffa något du ändå behöver och som du kan få tag på till ett nedsatt pris? Väg alltså lånets totala kostnad mot den nytta du har av pengarna.

Är du säker på att få ett bra jobb efter din utbildning?

Om du vet att du kommer att få en fast anställning med hög lön efter din examen kan du med gott samvete kosta på dig det lilla extra under studietiden. Även om det betyder att du måste låna pengar. Det är inte ovanligt att till exempel blivande läkare och piloter tar stora lån för att ha råd med sina utbildningar. Räntan brukar vara bra om du är en blivande höginkomsttagare och tar ett större lån.

Välj rätt lån som student

Om din ekonomi är i god ordning finns det flera dussin banker och andra långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till dig. Trots att du alltså är student och redan lever på lån, och därmed har ganska låg kreditvärdighet. Ett problem är att flera av dessa företag tar ut höga räntor och/eller höga avgifter bara för att du lever på just studentekonomi. Det har alltid varit så att människor med god ekonomi erbjuds bättre ränta än dem som har en låg taxerad inkomst.

Jämför lån online eller anlita en lånemäklare som gör det åt dig. På så vis kan du undvika ockerräntor. Ett tips är att leta efter långivare med särskilda studentlån som är vana vid att arbeta med studenter som målgrupp. Ofta kan du också köpa det du behöver låna till med gynnsamma avbetalningsvillkor. Som en ny dator till exempel. Har du detta i åtanke undviker du att ta onödiga lån under studietiden.

 

 

dante