Ska man ta studielån eller bara bidrag?

Ska man ta studielån eller bara bidrag?

Det finns givetvis inget allmängiltigt svar på frågan som vi ställer i rubriken. Om man ska ta studielån eller inte är upp till var och en och beror på många olika faktorer. Enbart bidragsdelen räcker knappast för att man ska ha råd med eget boende under studietiden, men det finns flera olika sätt att lösa ekonomin på utan att låna. Vi börjar med att lista några situationer där man kanske inte behöver studielån utan kan klara sig med bara bidragsdelen.

Har du möjlighet att bo hemma medan du pluggar?

I flera av våra studentstäder är de extremt svårt, eller mycket dyrt att hitta ett studentrum eller någon form av boende överhuvudtaget. Att bo kvar hemma ger dig möjlighet att dela vissa kostnader (och hushållssysslor) med familjemedlemmar, och det kan vara en bra lösning i många situationer. Att bo kvar hemma är ingen garanti för att du inte behöver ta studielån, men det kan innebära det.

Kan du jobba vid sidan av?

Det är inte så himla många tusenlappar man behöver i månaden, förutom studiebidrag för att kunna klara sig rätt bra. Att jobba en helg i månaden eller någon dag i veckan kan faktiskt räcka. Om det dessutom är ett jobb man gillar, eller något relaterat till det man utbildar sig till, är detta en strålande lösning. Tänk dock på att inte ta dessa timmar från plugg, utan från andra aktiviteter som kanske dessutom kostar mer, som att gå på krogen.

Kan du låna pengar privat med låg eller ingen ränta?

Vi känner till flera exempel på studenter som helt enkelt lånat pengar räntefritt av sina föräldrar för att slippa behöva ta ett studielån med ränta. Finns det pengar i familjen är det naturligtvis en riktigt smidig lösning. Det skadar inte att skriva ett avtal om hur lånet ska återbetalas så att det inte blir några missförstånd.

Pluggar du enbart för att det är roligt?

Att plugga sådant man är intresserad av, men troligtvis inte kommer att kunna jobba med, är ett ganska dyrt nöje. Om du lånar för att kunna leva ska du se till att leva för något du antingen brinner väldigt mycket för, eller gå en utbildning som kommer att ge dig ett bra jobb. Vi har sett alltför många som slentrianpluggar utan att riktigt inse att de kommer att få betala för det senare.

Slutligen – studielånets lov!

Det är generellt sett bra att inte dra på sig lån i onödan, men man ska samtidigt vara medveten om att det tar tid att vända på varenda krona och leva extremt sparsamt. Att vara fattig innebär tyvärr att du får svårt att vara en lika effektiv student som om du har lite marginaler. Om du tror att du kommer att få jobb efter din examen är det ingen större utgift att betala av på studielånet. Det är ett lån som har riktigt bra villkor och låg ränta. Det är helt enkelt värt det du betalar i ränta för att få låna.

 

 

dante